Institutul pentru Studierea Evenimentelor Extreme (ISEE) a luat fiinţă prin decizia Consiliului de Admnistrație al SNSPA la 9 aprilie 2013.
Pledoaria pentru formarea unui centru de investigare a ceea ce NassimTaleb numeşte “lebede negre” a fost susţinută în principal de profesorul Daniel Dăianu, care a găsit sprijin din partea colegilor din SNSPA şi nu numai. Dar el nu a fost singur în acest demers, având alături câţiva tineri cercetători interesaţi de problematica pericolelor ne-convenționale, de fenomene “disruptive”, de non-liniarite şi complexitate.
De altfel, robusteţea şi reziliența sistemelor este una dintre temele de interes principale la ISEE şi care acoperă preocupări majore ale guvernelor; este vorba de riscuri sistemice în sistemele financiare, atacuri informatice, impactul schimabarilor climatice, migraţie, etc. Ţintele ISEE au fost şi sunt ambiţioase, chiar dacă resursele la dispoziţie impun constrângeri.
Alături de colaborarea cu instituţii ce împărtăşesc aceleaşi preocupări, ISEE a căutat parteneriate cu entitati academice din străinătate. Este de notat în acest sens colaborarea cu Şcoala Naţională de Administrație Publică (ENAP) din Quebec (Canada), cu care au fost organizate seminarii.
ISEE încurajează abordări interdiscplinare.