„Daniel Daianu ne ofera o noua carte scrisa intr-un stil atragator si eliberat de statistici greoaie. Preocupat de viitorul Romaniei si al Uniunii Europene, de conditiile aderarii la zona euro, el subliniaza necesitatea ca Romania sa invinga piedici si inertii interne pentru restabilirea echilibrelor macroeconomice in mod durabil si pentru o dezvoltare robusta si competitiva. Autorul reliefeaza apele involburate ale Uniunii Economice si Monetare Europene, nevoia de reforme, dar si pericolul ca proiectul european sa fie prins in capcanele unor dispute si curente eurosceptice, centrifuge. In opinia lui Daniel Daianu, bancile centrale, alaturi de alte institutii responsabile, pot si trebuie sa joace un rol activ in stingerea cauzelor care nasc asemenea curente si actiuni amenintatoare.” (Academician Aurel Iancu)
„Volumul Bancile centrale, criza si postcriza. Romania si Uniunea Europeana incotro? ilustreaza viziunea academicianului Daniel Daianu asupra crizei financiare si demersurile la nivel european, precum si national in perioada post-criza. Profesorul Daianu examineaza rolul bancilor centrale in gestionarea crizei, nevoia reformarii functionarii zonei euro, erodarea multilateralismului in relatiile internationale paralel cu ascensiunea iliberalismului si, nu in cele din urma, trasaturi ale politicii macro-economice in Romania. Fin cunoscator al schimbarilor mari in lume, el ofera explicatii si face sugestii privind asezarea economiei Romaniei in acest nou context global, respectiv european.” (Conf.univ.dr. Agnes Nagy, membru in CA al BNR)
„Textele cuprinse in aceasta carte ofera o intelegere profunda a unor subiecte de mare actualitate. Scrise intr-un limbaj accesibil si cursiv, surprind intr-un mod inteligent complexitatea relatiilor dintre dimensiunea sociala, politica si economica. Este un volum care prinde imediat cititorul, aducand totodata o valoare adaugata ridicata in dezbaterea temelor economice curente.” (Laurian Lungu, doctor in Economie, Cardiff University).